Türk Gençlerinin Almanya ve Fransa’daki Ayrımcılık ve Okula Aidiyet Algıları

30 Oktober 2024 - Mittwoch

Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Gökhan Kılıçoğlu ve Doç. Dr. Derya Kılıçoğlu’nun yazarı olduğu ‘‘Turkish adolescents’ perceived discrimination and sense of belonging to school: a comparative analysis in Germany and France’’ başlıklı makaleleri Turkish Studies dergisinde yayınlandı.

 

Almanya ve Fransa’nın farklı bölgelerinden Türk gençlerden toplanan verilerle gerçekleştirilen bu çalışmada, gençlerin ayrımcılık algılarıyla okula aidiyet duyguları arasındaki ilişki karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Türk gençlerinin Almanya’daki kamusal alanlarda ve okullardaki ayrımcılık algıları Fransa’dakilerden belirgin bir düzeyde fazladır. Gençlerin okullarıyla, öğretmenleriyle ve akranlarıyla ilişkilerini de işaret eden okula aidiyet algıları ise Fransa’da Almanya’ya nazaran daha düşüktür.

Karşılaştırmalı yapısal eşitlik modellemesinin kullanıldığı çalışmada her iki ülkede de Türk gençlerin kamusal alanlarda ve okullarında algıladıkları ayrımcılık algıları okula aidiyet duygularını olumsuz yönde etkilemektedir. Almanya’da daha az eğitim yılına sahip olan, Türkiye’de doğan ve bir sonraki eğitim kademesine devam etmek istemeyen gençlerin ayrımcılık algıları diğer Türk genç akranlarına nazaran daha yüksekken; cinsiyet, yaş, akademik başarı, dil yeterliği ve Almanya’da geçirilen yıl değişkenleri açısından ayrımcılık algılarında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.

Okula aidiyet açısından demografik değişkenler Almanya’daki gençlerin okula aidiyetlerinde anlamlı bir farklılık yaratmazken; Fransa’da ise yalnızca bir sonraki eğitim kademesine devam etmek isteyen gençlerin okula aidiyetleri daha yüksektir. Etnik azınlık gruplarının ayrımcılık algılarını düşürmek ve okula aidiyetlerini arttırmak üzere okulların çokkültürlü eğitim politikalarını dikkate alması ve özellikle de öğretim süreçlerinde azınlık öğrencilerinin ev sahibi toplumdan akranlarıyla eşit ilişkiler geliştirmesi açısından öğretmenlerin kapsayıcı ve çokkültürlü öğretim yeterliklerinin arttırılması önemlidir.

Makaleye erişim: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14683849.2024.2419387?src=

 

İletişim için E-posta: basinhalk@ogu.edu.tr
ESOGÜ Gündem play

ESOGÜ Gündem

6 Dezember 2024

Mühendislikte Sayısal Yöntemlerin Uygulama Alanları | Prof. Dr. Zekeriya Altaç