Yayınlanma Tarihi: 21 Temmuz 2025 - Pazartesi
Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAUDEKAMER) kurulmuştur (RG-7/10/2009- 27369) ve ulusal ve uluslararası mevzuatlar gereğince, koruma altındaki deniz kaplumbağaları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmektedir. DEKAMER, faaliyetlerini kampüs dışında bir alanda da sürdürmek zorunluluğundan dolayı, halen Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) olarak kullanılan toplam 13.974,92 m2 alan Eğitim ve Bilimsel Araştırma yapmak amacıyla (07.11.2017 tarih ve 267 sayılı olur (E-İzin No:106750) ile 49 yıllığına, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü'ne tahsis edilmiştir. Tahsis neticesinde ilgili paydaşların ortak protokolü ile kurulmuş olan DEKAMER'in, Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğine uygun bir birim haline getirilmesi ve tahsis alanında bulunan Rehabilitasyon Merkezinin ihtiyaçlarının karşılanması ve işletilmesi için yönetmeliği (RG-26/9/2022-31965) güncellenerek resmî gazetede yayımlanmıştır.
Merkez çalışmaları içerisinde deniz kaplumbağa üreme kumsallarında ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapmak, yaralı deniz kaplumbağalarının bakım ve tedavilerini yaparak, doğal yaşam ortamlarına geri dönmelerini sağlamak, deniz kaplumbağalarının yuvalama, beslenme, kışlama ve göç yolları üzerinde araştırmalar yapmak bulunmaktadır. DEKAMER olarak, Dalyan kumsalındaki yuva koruma ve izleme çalışmalarımız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü destekleriyle devam etmektedir. Yaralı deniz kaplumbağalarının, transfer ve koordinasyonu, Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır.
Deniz kaplumbağalarının en önemli özellikleri arasında doğdukları kumsala tekrar yuva yapmak için geri dönmeleri ve bir üreme sezonunda ikişer haftalık aralarla 2-3 yuva yapmalarıdır. Bu çerçevede Dalyan Kumsalında 2019 yılında yuva yapan ve kabuğundaki kırık nedeniyle tedavi edilen TUBA ismi verilen deniz kaplumbağası dünyada 4 yıl boyunca uydudan izlenerek en uzun süre takip edilen deniz kaplumbağası olmuştur. Bu sene TUBA tekrar yuva yapmak için Dalyan kumsalına gelmiş olup, kendisine yeni takip cihazı takılacaktır. Böylece izleme süresi uzatılarak en uzun süre izlenme rekoru kıracak olan TUBA'nın göç güzergâhı dünyadaki bu konuda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar tarafından merakla beklenmektedir. Temmuz ayı içerisinde, bu deniz kaplumbağasının cihazı takılarak canlı yayınla tekrar denize gönderilmesi akşam 20:00 saatlerinde gerçekleştirilecek olup takip eden saatlerde de (21:00-24:00) yumurtlama ve yavru çıkışının gözlenmesi faaliyetleri de planlanmaktadır.
Üniversitemiz tarafından düzenlenecek olan bu önemli faaliyete katılım sağlama durumunuzu ve uygun olabilecek tarih aralıklarında önerinizi bildirmeniz durumunda ilgili tarih içerisinde uygun program yapılacaktır. Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olan bu programa katılım durumunuz için Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Yakup Kaska (0533 573 5339) ile iletişime geçilmesi rica olunur.